Віце-президент Всеукраїнської федерації гольфу Марія Орлова розповідає виданню «Загородная Недвижимость» High Life про розвиток дитячого та юніорського гольфу в Україні, шляхи популяризації цього спорту в нашій державі та плани на 2022 рік.

віце-президент всеукраїнської федерації гольфу Марія Орлова
віце-президент всеукраїнської федерації гольфу Марія Орлова

Майбутнє за дітьми

У 2021 році Всеукраїнська федерація гольфу зробила величезний прорив на міжнародній гольф-арені. Щороку національна збірна України представляє державу на Чемпіонаті Європи й інших міжнародних змаганнях. Склад збірних оновлюється кожного сезону, адже представляти країну на міжнародній спортивній арені мають право лише найсильніші гравці.

Дитячий гольф в Україні. Погляд у майбутнє
Дитячий гольф в Україні. Погляд у майбутнє

Тому, починаючи з 2020 року, Всеукраїнська федерація гольфу спрямувала свою увагу на юних спортсменів. Минулого року оновлений склад збірної команди став наймолодшим за всю історію українського гольфу – відповідно до вікової категорії спортсменів. Найголовніше, що підготовка гравців збірної набула планового та регулярного характеру, що надзвичайно позитивно позначилося на зростанні рівня спортивної майстерності, а значить, і на результатах виступу збірної на міжнародних змаганнях. У сезоні 2021 року чемпіонати проходили в Фінляндії, Латвії, Болгарії й інших країнах.

Всеукраїнська федерація гольфу активно розвиває цей вид спорту, який протягом тривалого часу був затьмарений переконаннями про те, що гольф – це дорого та недоступно. Завдяки популяризації та комплексній роботі за різними напрямками, вже кілька років поспіль в історії українського гольфу встановлюються нові рекорди. Особливо в федерації пишаються тим, що вдалося започаткувати та розвинути в Україні дитячий гольф, що дає країні значно більше шансів на успіхи в цьому виді спорту на світовій арені.

Також влітку 2020 року Всеукраїнська федерація гольфу заснувала першу в нашій країні дитячо-юнацьку спортивну школу олімпійського резерву з гольфу. Зараз в ДЮСШОР тренується 350 діток. Для того, щоб діти мали можливість одразу вчитися на практиці змагань, було засновано Дитячий гольф-турнір. Щороку в кожному гольф-клубі України проходять змагання, які неодноразово збирали рекордну кількість учасників.

Гольф у шкільній програмі

Нещодавно Федерація підписала угоду з Astor School (це 6 шкіл в Києві та Київській області) на впровадження гольфу в позакласну шкільну програму. Вже існує затверджений Міністерством освіти і науки України варіативний модуль «Гольф» у рамках навчальної програми з фізичної культури для закладів середньої освіти.

Дитячий гольф в Україні. Погляд у майбутнє
Дитячий гольф в Україні. Погляд у майбутнє

Тільки вперед

На досягненнях останніх двох років Всеукраїнська федерація гольфу не планує зупинятися та має намір ще активніше розвивати дитячий гольф. Зокрема, планує укласти контракт із U.S. Kids Golf на проведення локальних турів U.S. Kids Golf Ukraine.

Для України гольф – молодий вид спорту. Федерація розвиває багато напрямків, одним з яких є дитячий гольф. Адже ми віримо, що робота на перспективу згодом приносить набагато кращі результати. Ми віримо, що перспективне майбутнє українського гольфу – в дітях. Декілька років тому всеукраїнська федерація гольфу сконцентрувала свою увагу на юних гольфістах, створила новий склад, і це одразу дало гарні результати. Отож ми хочемо максимально активно розкривати потенціал дітей, вирощувати майбутніх чемпіонів з гольфу, які прославлятимуть Україну на весь світ – віце-президент всеукраїнської федерації гольфу Марія Орлова.

Зараз Федерація веде переговори про організацію у 2022 році турнірів серії U.S. Kids Golf Local Tours для дітей віком від 5 до 16 років. Цей захід матиме надзвичайну вагу для розвитку гольф-культури в Україні. Завдяки подібним змаганням діти зможуть впевненіше покращувати свої гольф-показники та згодом матимуть можливість увійти до світових рейтингів, адже переможці отримують право представляти Україну на Чемпіонатах світу та Європи.

Створення дитячої збірної

На додачу до всього в 2022 році Федерація планує створити дитячу збірну. До неї увійдуть діти віком від 6 до 12 років, відібрані за результатами Чемпіонату серед юніорів, Всеукраїнського дитячого туру і рекомендацій тренерів PGA of Ukraine. В рамках навчання дітей планується провести низку заходів, адже задача дитячої збірної – розвивати спортивний гольф і дати можливість талановитим дітям проявити себе.

Дитячий гольф в Україні – погляд у майбутнє
Дитячий гольф в Україні – погляд у майбутнє
Юних гольфістів чекають захопливі тренування в форматі зборів за спеціальною інтенсивною програмою навчання та насичений календар турнірів протягом сезону. Завдяки комплексній роботі під керівництвом кваліфікованих тренерів PGA of Ukraine діти зможуть розкрити свій потенціал і поліпшити навички гри, а в майбутньому поповнити ряди основного складу національної збірної України з гольфу

Темпи розвитку гольфу в Україні в 2021 році по напрямках.

Загальні досягнення:

Дитячий гольф:

Понад 2500 гравців (дані Data Golf)
Понад 300 дітей, акредитованих ВФГ
7 офіційних супертурнірів під егідою ВФГ
Більше 200 дітей в дитячій школі гольфу
Національна збірна – 3-тє місце на чемпіонаті Європи
Понад 100 дітей на турнірах відкритого дитячого туру
6 українських гольфістів у WAGR
Контракт із U.S. KIDS GOLF
Чемпіон України – у топ-300 WAGR
Гольф у шкільній програмі ASTOR SCHOOL