Про те, які переваги має довгострокова оренда заміського будинку саме в осінньо-зимовий, а не весняно-літній період, брокер агентства нерухомості RE/MAX Central, розповідає видавець журналу «Загородная недвижимость» і експерт з нерухомості Валерій Захаров.

Валерій Захаров

Логічне питання – а навіщо взагалі орендувати будинок взимку. Адже найкраще в заміському способі життя – це насолода від дозвілля на природі. Річка, зелена травичка, засмагання на шезлонгу, квіти, ягоди прямо з куща та фрукти прямо з дерева – ось за що ми любимо приватні будинки. А не голі дерева та низьке небо над головою, чого нам вистачає і в місті. Маю кілька аргументів «за», про які й розповів у своїй колонці для РБК-Україна.

Взимку дешевше

Обираючи будинок для оренди, люди звертають увагу на кілька основних особливостей: місце розташування, чи зручно діставатися до будинку, яка довкола інфраструктура, чи подобається сам будинок. Однак усі ці складові – константа, мало які з них змінюються залежно від сезону. Інше питання ціна. Вартість будь-якого товару – це один з найважливіших чинників нашого рішення про те, чи будемо ми взагалі його брати.

Так ось, у сегменті довгострокової оренди заміських будинків чітко прослідковується сезонність попиту. Відповідно, це прямо впливає на вартість оренди. Надійної статистики щодо вартості довгострокової оренди приватних будинків в Україні немає. Однак із власного професійного досвіду я знаю, що різниця між зимовим і літнім періодом може досягати в середньому 25-35%.

Звісно, тут треба зважати ще й на загальну динаміку вартості оренди, яка останні два роки є виключно позитивною. Зокрема, протягом 2020 року вартість довгострокової оренди заміських будинків виросла по всіх сегментах 3 1,5-3 рази залежно від локації та об’єкту. Цього року ціни залишилися на рівні минулого року, якщо й були коригування, то незначні. Однак загалом за ті гроші, які ви заплатите за три літніх місяці, ви зможете орендувати будинок у низький сезон протягом чотирьох місяців.

Пробний період

Орендувати будинок на кілька місяців – це гарний спосіб потестувати заміський спосіб життя для тих, хто розглядає можливість купівлі власного будинку. Для людини, яка звикла жити в квартирі, після переїзду за місто відкривається новий світ, повний несподіванок та почасти навіть прикростей. Чи знає така людина, як косити газон, як обприскувати плодові дерева та що робити, якщо в будинку зламається котел? Чи буде вона готова постійно їздити в місто, не мати поруч своїх друзів і можливості швидко зібратися та піти в кіно, ресторан чи виставку? Чи є бажання та можливості доглядати за будинком і територією самотужки чи зайнятися пошуком персоналу?

Уявіть, що ви придбали будинок своєї мрії, витратили на нього чималі гроші, а потім з’ясували, що це не тільки літня казка, але й цілорічна робота, до якої ви не дуже були готові. Так ось, саме в осінньо-зимовий період ви зможете зрозуміти, чи буде вам комфортно жити за містом у власному будинку протягом усього року, а не лише влітку. Щоб було зрозуміліше, нагадаю відому пораду не плутати туризм із еміграцією. Коли ви приїжджаєте кудись за кордон на кілька днів, ви бачите лише найкраще, адже саме за цими враженнями ви й приїхали. Варто ж спробувати пожити в іншій країні протягом тривалого часу, як з’ясується, що все не так привабливо та має безліч нюансів. Це не обов’язково зіпсує вашу думку про країну, але точно її змінить.

Те ж саме стосується такого серйозного кроку як купівля власного будинку. Якщо ви ніколи не пробували цей стиль життя, почніть із кількамісячного тест-драйву взимку.

Гарний вибір

Нещодавно, вже в листопаді, одна знайома запитала мене, чи знаю я, де можна орендувати заміський будинок на Новий рік. Я змушений був її засмутити, сказавши, що в листопаді вже неможливо або вкрай важко знайти такий варіант – усе бронюють задовго до цього свята.

Так само і з літнім сезоном. Якщо ви надумаєтесь орендувати будинок на наступне літо, то про це потрібно дбати вже зараз. Навесні буде пізно: вибір якщо й залишиться, то зовсім невеликий і непривабливий. Швидше за все, якщо й буде з чого обирати, то це або з дуже дорогих, або з нецікавих пропозицій. Або, що цілком імовірно, з одночасно – дорогих і нецікавих.

Якщо ж ви задумаєтеся про довгострокову оренду будинку на літній період уже зараз, то варто зараз вже й укладати договір оренди. Це дасть вам змогу розраховувати на сезонну знижку від власника, чий будинок зараз стоїть і не приносить ніякого прибутку, а також захистить від весняного зростання цін. Судячи з тенденцій останніх років, я переконаний, що наступної весни вартість оренди помітно збільшиться порівняно з минулою весною. Тож я щиро пропоную не зволікати та зробити цей нестандартний маневр – спробувати орендувати гарний будинок у зручній локації за найбільш привабливою ціною вже зараз.

Нагадаємо раніше ми розповідали про продаж мальовничого відпочинкового комплексу на березі Дніпра та про переваги зимового відпочинку в Chalet La Datcha в Куршевелі.