Покупці обирають житло з гарною інфраструктурою, а не залежно від локації. Такого висновку дійшли експерти професійної дискусії, присвяченої трендам на ринку нерухомості.

«У багатьох європейських містах уже давно реалізовується тренд 15-хвилинної доступності. Відбувається зміна фокусу девелопменту та ротація девелоперів. Зокрема, в пріоритеті стає створення мультифункціональних комплексів, широка інфраструктура ЖК та зміна доходності для девелопера при інвестуванні в інфраструктуру», – зазначила керівник відділу консалтингу NAI Ukraine та генеральний секретар JCI Ukraine Юлія Кузнєцова.

За її словами, через пандемію у населення сталася зміна пріоритетів. Якщо раніше люди звертали увагу на близькість житла до місця роботи, то зараз фокус змістився на лайфстайл. «Глобальні дослідження підтверджують, що тепер більше ¾ людей готові змінити роботу, якщо вона знаходиться недостатньо близько до місця проживання», – розповіла Юлія Кузнєцова. За її словами, зараз збільшилася кількість запитів на будівництво багатофункціональних комплексів з розвиненою інфраструктурою.

Юлія Кузнєцова

З цією думкою повністю погодився директор з продажів SAGA Development Віктор Забоєнко. «Це вже не просто тренд, і мова вже не йде просто про зміну запитів – це вже необхідність, щоб у радіусі 15-20 хвилин пішки була доступність до інфраструктурних об’єктів, які дозволяють вирішити всі побутові та розважальні потреби: школи, лікарні, магазини, кінотеатри, офісні простори тощо тощо. Це вже норма. Ті девелопери та їхні проекти, які не будуть відповідати цим критеріям, просто програють у конкурентній боротьбі. Вони просто не зможуть конкурувати за клієнта», – переконаний він.

Віктор Забоєнко

Керівник представництва міжнародної компанії DC PRIVILEGE Ярослава Бояркіна вважає, що трендовою та популярною можна зробити інфраструктуру будь-якого-об’єкту незалежно від місця його розташування. «Майбутнє – за кластерною забудовою Головне враховувати побажання й потреби своїх цільових груп», – підкреслила вона.

Ярослава Бояркіна

Головним організатором дискусії стала юридична компанія Olsten Partners, співорганізатором та ведучою – Богдана Чернявська. Захід пройшов за підтримки журналу «Загородная недвижимость» та агентства нерухомості RE/MAX Central.

Нагадаємо, раніше експерти розповідали про проблеми ринку нерухомості в 2021 році.