12 жовтня в Києві відбулася професійна дискусія про інвестиції в нерухомість, на якій провідні експерти ринку обговорили тренди та проблеми галузі в 2021 році

Тематичну панель «Проблеми ринку інвестицій в нерухомість» модерувала керуючий партнер Olsten Partners, голова комітету проектного інвестування та M&A Асоціації адвокатів України Олеся Романенко.

Олеся Романенко

Ключовими висновками панелі стали такі:

У Києві відсутні вільні та готові до житлової забудови земельні ділянки, а вирішенням цієї проблеми може стати забудова промислових зон. «Київ не гумовий», – підкреслив Президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе. Він закликав до спільної участі в розвитку містобудування разом з КБУ та запропонував ідею спільної роботи над стратегічним розвитком міста між керівництвом міста та забудовниками.

Лев Парцхаладзе

Радник Київського міського Голови з питань фінансів та інвестицій Сергій Круглик зазначив, що держава впроваджує низку законів, які направлені на тотальний контроль над доходами та вживає всіх можливих заходів для контролю оподаткування таких доходів. Також існує низка законопроектів, які суттєво вносять зміни до  оподаткування операцій з продажу нерухомості.

Сергій Круглик

Заступник голови правління IBOX BANK Ростислав Наконечний розповів, що фінансовий моніторинг походження коштів, в тому числі інвестицій, уже став проблемою для забудовників. За його словами, вони не можуть продавати об’єкти нерухомості тим інвесторам, які не в змозі підтвердити походження грошових коштів на купівлю. Також, припустив експерт, такий контроль буде лише посилюватися.

Ростислав Наконечний

Новий законопроект про гарантії прав інвесторів при купівлі житла на первинному ринку має на меті захистити інвесторів від недобросовісних забудовників, вважає директор AVM Development Владислав Коннов. З іншого боку, на його думку, такий закон створює перешкоди в роботі девелоперських компаній. Він пояснив, що в поточній редакції законопроекту його повноцінна реалізація неможлива. Хоча загалом і він як представник девелоперської компанії, й інші учасники дискусії підтримали ідею  такого законопроекту.

Владислав Коннов

Головним організатором дискусії стала юридична компанія Olsten Partners, співорганізатором та ведучою – Богдана Чернявська. Захід пройшов за підтримки журналу «Загородная недвижимость» та агентства нерухомості RE/MAX Central. також у дискусії взяли участь NAI Ukraine,  JCI Ukraine, FIABCI-Ukraine, Інтергал-Буд, SAGA Development, Archimatika, Riviera Estate та інші.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про переваги оренди заміського будинку поза сезоном та про трирівневий пентхаус у центрі Києва.