Підбиваючи підсумки першого півріччя 2021 року, компанія Z Consulting та агентство нерухомості RE/MAX Central склали аналітичний звіт про ринок заміської нерухомості київського регіону. У заключній публікації з цієї серії розповідаємо про попит на ринку заміської нерухомості та земельних ділянок

Аренда большой усадьбы в Конча-Заспе

Попит: заміська нерухомість

Основний попит на заміське житло, спровокований пандемією, був реалізований у 2020 році. Охочі мати безпечне місце для якісного життя та гарантованого відпочинку зайняли вичікувальну позицію – вони чекають на нові проекти або поки добудують поточні.

Найпопулярнішим залишається запит на будинки площею близько 200 кв. м. Ця площа затребувана як у сегменті комфорт, так і в преміум-рівні із застереженням, що вимоги до цих 200 метрів будуть абсолютно різні. Як і раніше користуються великою популярністю будинки, які мають безпосередній вихід на воду або, принаймні, до якоїсь гарної прогулянкової зони: парку, лісу, лугу.

Валерий Захаров

“Попит є, але не ажіотажний. Усі хочуть жити сьогодні, тому вибирають вже побудовані будинки. Це стосується всіх сегментів. Все частіше вибір покупця падає на котеджні містечка, оскільки питання експлуатації, охорони, ком’юніті стоять на першому місці. На вторинному ринку затребувані сучасні та повністю готові будинки, а також ті, в яких можна зробити мінімальний косметичний ремонт, за умови, що планування та інженерія відповідають сьогоднішнім реаліям життя”, – каже брокер, власник RE/MAX Central, засновник компанії Z Consulting Валерій Захаров.

“Однозначно зросла активність у пошуку, люди як і раніше вибирають житло не на один рік, а велика кількість пропозиції ускладнює вибір. Тут провідною стає роль хорошого фахівця, який не просто показує об’єкти, але й допомагає сформулювати чіткий запит. Найчастіше у людини виникає бажання “хочу купити будинок”, і тільки через деяку кількість переглядів з’являється розуміння, який саме будинок потрібен. Завдання агента – спочатку поставити правильні питання: який у вас спосіб життя, скільки членів сім’ї, як часто до вас приїжджають гості, подобається вам це чи не подобається, як часто ви виїжджаєте з дому, наскільки ви мобільні, вранці виїхали – ввечері приїхали чи вільний режим. Це важливо розуміти, щоб людина зробила усвідомлений вибір і після покупки не прийшла до розчарування”, – пояснює агент RE/MAX Central Ірина Рогальська.

Попит: земельні ділянки

Попит на земельні ділянки сконцентрований переважно в двох сегментах: економ і преміум.

Якщо говорити про економ-сегмент, то є певна частина покупців, які тямлять у будівництві, розуміють, що якість пропозиції не відповідає ціні, тому хочуть будувати самостійно. Вони вибирають ділянки в найрізноманітніших напрямках, але розташовані переважно в селах без хороших під’їзних шляхів, мереж і якихось привабливих природних характеристик, оскільки котеджні містечка, які продають ділянки під будівництво, можна перерахувати по пальцях, і вартість землі в них істотно вища, ніж можуть дозволити собі такі покупці. У котеджних містечках за останній рік ціна зросла дуже сильно та сьогодні становить 3-5 тис. доларів за сотку.

Для будівництва будинків преміум-сегменту пропонуються ділянки від 50 соток до 1 га і вище. Як правило, це ділянки в районі Конча-Заспи та Вишгорода з виходом на воду. Діапазон цін досить широкий: від 500 до 50 тис. доларів за сотку.

Окрім того, досить багато землі, у якої змінили цільове призначення та привели в стан, готовий під індивідуальне будівництво, тож вона поступово освоюється. Це масиви ділянок від двох-трьох гектарів, які вже порізані на ділянки 8-10-15-25 соток залежно від сегмента.

Нагадаємо, в попередніх матеріалах ми розповідали про тенденції та перспективи розвитку первинного та вторинного ринку заміської нерухомості київського регіону.