29-31 січня вперше в Україні на головній арені країни, НСК «Олімпійський», відбувся унікальний Міжнародний ЕКСПО-конгрес «Бізнес для Розумних Міст», організований Фондом Розвитку Міст, Академією Публічно-Приватного Партнерства та ArdanaConsultants.

Бізнес для Розумних Міст – це глобальний захід, який зібрав лідерів регіонів та країн для вирішення проблемних питань у містах та пошуку найкращих партнерів для реалізації проектів і надання послуг.

У Конгресі взяли участь представники уряду та бізнесу України, а також міжнародні експерти з питань розвитку міст та перетворення їх на SmartCity, в тому числі: Степан Кубів, Міністр економічного розвитку та торгівлі – перший віце-прем’єр Міністр України; Дмитро Давтян, Заступник голови Київської міської державної адміністрації; Джорді Хереу, Президент Iden City, мер Барселони (період з 2006 до 2011); Карі Айна Ейк, Генеральний секретар Організації міжнародних економічних відносин – OiER, Австрія, співзасновником та координатором OiER Програми Об’єднаних розумних містUSC (UnitedSmartCities); Артем Ліс, Головний редактор Проекту BBCWorldService 2020; Епі Людвик Некай, засновник та керівник CrowdsourcingWeek, Сінгапур; Др. Ірфан Аль Хасані, економічний експерт Офісу Конкурентоспроможності Департаменту економічного розвитку Дубаї (DED), Уряд Дубаї, ОАЕ та багато інших.

— Такий захід відбувається в Україні вперше. Ми зібрали 140 спікерів з 30 країн світу, які передають свій досвід, розповідають про успішні практики трансформації своїх міст у розумні. Важливо розуміти, що «Smart City» – це не тільки комплекс IT-технологій, це «розумний» спосіб життя загалом, а також управління міською інфраструктурою, в тому числі транспортною, інженерною, безпековою, екологічною, це електронне урядування та інші заходи, направлені на покращення міського середовища в різних сферах життя. Основною метою всього комплексу заходів є підвищення безпеки,  комфорту  проживання та якості самого життя для жителів міста. Згідно звіту, котрий провів McKinsey Centre for government, щодо дослідження 15 провідних міст світу, виявили, що орієнтовно 60 сучасних рішень для побудови розумних міст безпосередньо впливають на якість життя і дозволяють на 8-10% знизити смертність, на 20-35% підвищити реагування на надзвичайні ситуації, на 15-20% скоротити час в дорозі на роботу і навпаки, на 8-15% – знизити захворюваність а також на 10-15% знизити викиди парникових газів». У Барселоні, яка вважається одним із найрозумніших міст світу, щорічно проходить Світовий ЕКСПО-конгрес «Business for Smart Cities», який збирає більше двадцяти тисяч відвідувачів з усіх куточків світу. Там представляються нові сматр-технології та рішення. Наша мета зробити такий захід для східної Європи та країн Азії саме тут, у Києві. Ми зробили гарний початок і будемо збільшувати масштаби Конгресу щороку, – розповів співорганізатор конгресу Володимир Пірус, радник Першого віце-прем’єр-міністра України з питань розвитку інфраструктури міст, смарт-сіті, IT-інфраструктури та проектів державно-приватного партнерства, кандидат економічних наук, Голова Правління Фонду Розвитку Міст

Перший день Конгресу було присвячено обговоренню питань участі бізнесу в трансформації міст, зокрема в рамках програм міжнародних фінансових організацій щодо сприяння перетворенню міст у сталі та розумні та досвіду побудови партнерських відносин між містами та приватним бізнесом. На другий день заходу учасниками було обговорено тему: «Розумні міста Регіону: досвід та виклики». Зокрема, розглядалось питання підвищення ролі бізнесу у Стратегіях Розумних Міст (Smart City Strategies) в Україні та регіоні.

— Українські міста поки що не входять до переліку Розумних міст світу, якщо розглядати Смарт міста у широкому сенсі цього слова. У той же час, вже сьогодні в Україні реалізується чимало проектів, які носять інноваційний характер, передбачають використання надсучасних технологій та можуть стати основою для трансформації цих міст у сталі та розумні. Це може здаватися незвичним, але у теперішній час найбільшої перешкодою на цьому шляху для українських міст є проблеми з організацією транспортного сполучення, поводження з побутовими відходами, безпекою мешканців міст, якістю та надійністю послуг у сфері водо- та теплозабезпечення, медичним обслуговуванням інших тощо. Саме на їх розв’язанні мають зосередитися наші міста при побудові Розумних міст, – зазначила Ірина Запатріна, професор, Голова Правління Українського центру сприяння розвитку Публічно-приватного партнерства, член правління Фонду Розвитку Міст, Засновник Академії Публічно-приватного партнерства, доктор економічних наук

Під час Конгресу відбулось 6 конференцій, присвячених напрямам: розумна мобільність: електричні та бездротові автомобілі, інтеграція транспортних моделей та стабільна мобільність; розумне навколишнє середовище: відновлювана енергія та енергоефективність; розумна економіка: промислові та інноваційні парки, їх роль у стійкому зростанні; розумний спосіб життя: здоров’я та спорт – як технології дозволяють поліпшити якість життя та забезпечити здоровий спосіб життя; розумний уряд: координація між публічними адміністраціями у розробці Smart проектів, е-урядуванні та інтеграції технологій в управління містами; розумні люди: лабораторії життя, освіта, етика тощо та їх роль у трансформації міст у Розумні та Сталі.
Головна мета проведення конгресу «Бізнес для Розумних Міст» – створення в Україні постійно діючого майданчику для спілкування мерів, представників бізнесу, міжнародних організацій, інноваторів, викладачів і студентів, а також інститутів громадянського суспільства про те, як зробити міста привабливими для проживання та ведення бізнесу.

— Трансформація міст може відбутися лише за умови співпраці між державним і приватним секторами. Виклики перед сучасними містами настільки важливі, що державний сектор сам по собі не може забезпечити інструменти та рішення, які містам необхідно адаптувати до змін, яких очікують суспільство та громадяни. Конгрес «Бізнес для розумних міст» – це простір, де компанії, підприємці, інноваційні центри та адміністрації обговорюють існуючі проблеми і знаходять найбільш прийнятні рішення для них їх розв’язання. Свого часу, подія подібна до Конгресу «Бізнес для Розумних Міст» підсилила рух Барселони до Смарт міста. Сьогодні це місто є орієнтиром одним з лідерів серед розумних міст. Це історія успіху. Україні та її містам потрібен такий самий каталізатор таланту. Україна вже володіє високим технологічним рівнем і завдяки таким ініціативам, як «Бізнес для розумних міст», вона може і повинна позиціонуватися як лідер у регіоні – зазначила співорганізатор Конгресу, керуючий директор ArdanaConsultants (Іспанія), Ініціатор створення та перший директор Центру компетенції ЄЕК ООН з питань, державно-приватного партнерства «ДПП для Міст» (2016-2017) Ева Буфі.

Першим результатом діяльності конгресу «Бізнес для Розумних Міст» стало підписання меморандуму про широкомасштабну співпрацю в паливно-енергетичній галузі України між Wexler Group і AVIAAssociation в особі польської компанії UNIMOT.

Спільна діяльність компаній буде спрямована на видобуток і переробку нафти. На початковій стадії інвестиції в нафтогазову галузь України складуть 50 млн євро.

АЗК відомого швейцарського бренду з’являться в Україні вже в цьому році. Клієнти компанії зможуть користуватися програмами лояльності по всій Європі. На сьогодні мережа AVIA присутня в 14-ти країнах Європи та налічує більше 3000 АЗС.

Конгрес «Бізнес для Розумних Міст» проводитиметься щорічно та збиратиме всіх, хто причетний або цікавиться тематикою міського розвитку, готовий поділитися досвідом реалізації успішних проектів у цій сфері, хоче познайомитися з новими ідеями та підходами до побудови сучасних міст

Проведення конгресу «Бізнес для Розумних міст» стало можливим завдяки спонсорам та партнерам:

Генеральний спонсор:UkrainianTrafficSafety

Платинові спонсори: Dell, Hikvision, ERC, HP, MUK,Wexler group

Золоті спонсори: DEPS, IntellectualConstruction, БелінтехУкраїна, VМ Констракшн, CISCO, ELKO, Ощадбанк,Huawei, Glusco, AVIA, Нетап

Срібні спонсори: E2GO, InfosafeInnovation Technologies, Oracle, SecuritySystemsmanagement, ShnaiderElectric, JereloПро, Fortinet, BackerMcKenzie, Priocom, Venbest.
Партнери: Unece, GlobalCompact,UnitedSmartCities, GlobalInfrastructure, Microsoft, OiER, Istanbul, AssociationofUkrainianCities, NSC Olimpiyskiy, IOIEL, AuxBridge, Moqod, CCA
Патрони заходу: Ministryofeconomic, Kyivstate, Minregion.
Медіа-партнери: Tuid, SBA, 112, Zik, NewsOne, НАШ, Черноморская ТРК, Сегодня, LifeRead, LigaNet, Вести, Reklamaster, Якабу, Информатор, Буквы, УкраинскийИнтерес, InVenture, Рейтинг, Хочу, 44.юа, Proman, My-Kiev, EcoDrive, Peoplein, KissFM, Сisolar, Byzantium, Elcars, Startapinua.

Детальна інформація про захід доступна на сайті businessforsmartcities.com та на офіційній сторінці у facebook (https://facebook.com/businessforsmartcities).